ok. 1 kg. cebuli
2 litry bulionu
kieliszek wytrawnego białego wina
pół kostki masła
2 łyżeczki cukru (może być brązowy)
2 łyżki mąki łyżeczka suszonego tymianku (może być również świeży)
sól, pieprz
kilka kromek bagietki
20 dag. sera żółtego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę. Całość smażymy przez kilka minut aż zeszkli nam się cebula. Kolejno dodajemy cukier i dalej smażymy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mąkę i smażymy chwilkę. Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy. Dodajemy wino i gotujemy kilkanaście minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Kromki bagietki smarujemy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Podpiekamy aż będą rumiane z obu stron. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i wsadzamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż ser się roztopi.
Sposób podania:
Nalewamy zupę na talerz i wkładamy grzankę z roztopionym serem.
Wino po dolaniu bulionu? Ciekawe, muszę wypróbować... Dam znać jutro, jak wyszło.
OdpowiedzUsuń