wtorek, 22 listopada 2011

Chłopska zupa

Składniki:

20 dag fasoli
5 ziemniaków
1 i 1/2 litra wody
kawałek słoniny
2 cebule,
łyżka suszonego majeranku
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
30 dag mąki, 1 jajko,
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować fasolę. Boczek i obrane ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości a następnie dodać ugotowaną fasolę. Z mąki i jajka zrobić twarde ciasto (jeżeli będzie zbyt zwarte cisto dodać trochę wody), odrywać po małym kawałeczki i formować kuleczki. Wrzucamy je na osolony wrzątek, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać do zupy. Słoninę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy całość do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz