1 kg. polędwicy
1/4 szklanki oliwy
50 dag porów
60 dag pieczarek
3 kieliszki wina czerwonego wytrawnego
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić pory, odkroić ciemnozielone części, resztę pokroić w grube skośne plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Wrzucić pieczarki i pory, smażyć aż lekko się zarumienią. Dolać wino i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2-3 minut. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu jeszcze z 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, gotujemy jeszcze 5 minut aż część płynu odparuje. Polędwicę kroimy na grube steki. Smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na grillu lub patelni po 4-5 minuty z każdej strony.
Sposób podania:
Na każdym steku ułóż pory z pieczarkami i posyp natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz