niedziela, 20 listopada 2011

Łopatka w sosie musztardowym

Dzisiaj proponuję łopatkę w sosie musztardowo-miodowym z dużą ilością cebuli. Przepis jest łatwy do wykonania i nie potrzebujemy do niego dużo składników.

Składniki:

0,5 kg  mięsa z łopatki
2 cebule,                                                                    
2 ząbki czosnku,                                                           
4 łyżki musztardy,                                                                         
1 łyżka miodu,                                                                                                                  
1 łyżka majeranku,                                                                             
2 łyżki oliwy,                                                        
sól, pieprz,      
                                                                                              
Mięso kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem, i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w półtalarki. W tym czasie przygotowujemy sos – przeciskamy czosnek do jakiejś miseczki, dodajemy do niego musztardę, miód, majeranek, oliwę i wszystko mieszamy. Po 2-ch godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy plaster mięsa smarujemy sosem i na wierzch wykładamy cebulę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 1,5 godz.

Smacznego              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz