niedziela, 20 listopada 2011

Zupa ziemniaczana


Składniki:

0,5 kg. ziemniaków
2 marchewki
niewielki seler
pietruszka
cebula
łyżka smalcu
2 łyżki mąki
majeranek
ziele angielskie
sól pieprz
natka pietruszki

             Mięso umyć, zalać wodą i ugotować do miękkości. Dorzucić pokrojoną marchew, seler, piteruszkę i gotować kolejne 20 minut. Następnie odcedzamy. Obieramy i kroimy ziemniaki, dorzucamy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziele angielskie i majeranek. Pokrojoną cebulę zrumienić na smalcu, dodać mąkę i wymiszać. Przełożyć do wywaru z ziemniakami. Mięsoi warzywa kroimyw kostkę i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy, zagotować i posyać posiekaną natką.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Nie ma mięsa. Chyba, że chodzi o marchewkę ;-)
    Co odcedzamy? Do jakiego wywaru dorzucamy ziemniaki? Do tego, cośmy odcedzili? A jak odcedziliśmy do zlewu? :-/ A jeśli do innego wywaru, to czemu go nie ma w przepisie? Jeśli zaś do tego samego, to po co odcedzać, skoro później trzeba z powrotem dodać, tylko, że pokrojone w kostkę? Nie lepiej od razu pokroić i zrobić na tym wywar? I jakie, cholerka, mięso? Można bez mięsa? Bo ja wege jestem...

    OdpowiedzUsuń