niedziela, 20 listopada 2011

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:
0,5 kg. wieprzowiny
15 grzybów mun
puszka pędów bambusa
szklanka bulionu wołowego
2 pory
4 łyżki cukru
10 łyżek octu ryżowego
10 łyżek sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki oleju
pieprz, sól.


                Mięso pokroić na kawałki ok. 2x2,5 cm. Grzyby gotować ok. 20 min., odcedzić, pokroić na 0,5cm. paseczki. Odcedzić bambusa z zalewy, pokroić w paseczki. Pory oczyścić, umyć i pokroić w także w paski (odciąć zielone końcówki). W woku rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Wyjmujemy z woka. Na tym samym oleju smażymy pędy bambusa, dodajemy pory a następnie grzyby. Doprawiamy sosem sojowym,cukrem, octem, pieprzymy i solimy. Dolewamy bulion, dusimy ok. 5 min. dodajemy mięso i gotujemy kolejne 10 minut. Mąkę kukurydzianą mieszamy z niewielką ilością wody, wlewamy do sosu i dokładnie mieszamy. Doprowawadzamy do wrzenia i gotowe. Podawać z ryżem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz