niedziela, 20 listopada 2011

Spaghetti bolognese

Składniki:
makaron spaghetti
oliwa z oliwek extra vergine
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
0,5 kg. mielonej wołowiny (udziec lub łopatka)
2 puszki pokrojonych pomidorów
kieliszek czerwonego wina
suszona bazylia i oregano
sól, pieprz

         W rondlu rozgrzej tyle oliwy aby przykryła dno. Wrzuć posiekany czosnek, chwilę podsmaż, teraz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż tak długo aż będzie rumiana. Kolejno wrzucamy mieloną wołowinę, dodajemy oregano i bazylię. Smażyć, mieszając, tak by mięso rozdzieliło się na grudki. Podlać czerwonym winem i zamieszać. Dorzucić pomidory z puszki i dusić około godziny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić i z powrotem przełożyć do garnka. Dodajemy łyżkę sosu, skropić oliwą i dobrze wymieszać by makaron się nie posklejał. Nałożyć makaron na talerze, na wierzch polać porcją sosu.
Życzę smacznego.

1 komentarz:

  1. Zamiast mielonej wołowiny można dodać pół selera i dwie marchewki starte na dużych oczkach i uduszone na oliwie z dodatkiem lubczyku. Taka wersja dla paskudnych niemięsożerców, gdyby, nie daj Boże, zapowiedzieli się w gościnę. Tylko, oczywiście, już nie będzie się nazywać "bolognese" ... Ale równie dobre.

    OdpowiedzUsuń