niedziela, 20 listopada 2011

Placek po węgiersku

Dzisiaj chodzą za mną placki ziemniaczane. Proponuję placek po węgiersku.


Składniki na placek:
5-6 średnich ziemniaków                         
3-4 łyżki mąki pszennej
cebula                      
jajko
sól, pieprz


Przygotowanie:


Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce, albo przepuszczamy przez maszynkę elektryczną.  Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy duże placki – jeden na całą patelnie. W zależności od tego jakiej wielkości mamy patelnie tyle wyjdzie nam placków. Ja placki smażę na średniej patelni i z tego przepisu mam 3-4 placki.


Składniki na sos:
50 dag wołowiny lub innego mięsa wieprzowego
olej
2 duże cebule
3/4 l bulionu wołowego
1 papryka żółta, czerwona
5 pieczarek pieczarek
puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz, papryka ostra w proszku
śmietana


Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kroimy cebule i paprykę w kostkę, a pieczarki w półtalarki i dorzucamy do mięsa. Podlewamy wszystko bulionem . Dodajemy  liść laurowy, ziele angielskie i dusimy ok 30-40 min. Następnie dodajemy pomidory i dusimy 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dla ostrości potrawy dodajem pół lyżeczki ostrej papryki w proszku. Jeżeli sos będzie za rzadki można zagęścić go wodą i mąką.


Sposób podania:


Placka przekładamy na talerz. Pół placaka obficie polewamy sosem. Składamy placek na pół. Na wierzch polewamy dwoma łyżkami śmietany.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz