Dzisiaj chodzą za mną placki ziemniaczane. Proponuję placek po węgiersku.
Składniki na placek:
5-6 średnich ziemniaków
3-4 łyżki mąki pszennej
cebula
jajko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce, albo przepuszczamy przez maszynkę elektryczną. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy duże placki – jeden na całą patelnie. W zależności od tego jakiej wielkości mamy patelnie tyle wyjdzie nam placków. Ja placki smażę na średniej patelni i z tego przepisu mam 3-4 placki.
Składniki na sos:
50 dag wołowiny lub innego mięsa wieprzowego
olej
2 duże cebule
3/4 l bulionu wołowego
1 papryka żółta, czerwona
5 pieczarek pieczarek
puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz, papryka ostra w proszku
śmietana
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kroimy cebule i paprykę w kostkę, a pieczarki w półtalarki i dorzucamy do mięsa. Podlewamy wszystko bulionem . Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy ok 30-40 min. Następnie dodajemy pomidory i dusimy 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dla ostrości potrawy dodajem pół lyżeczki ostrej papryki w proszku. Jeżeli sos będzie za rzadki można zagęścić go wodą i mąką.
Sposób podania:
Placka przekładamy na talerz. Pół placaka obficie polewamy sosem. Składamy placek na pół. Na wierzch polewamy dwoma łyżkami śmietany.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz