poniedziałek, 21 listopada 2011

Kurczak w ciemnym piwie

Składniki:
1 kurczak 
pół szklanki bulionu drobiowego
3 cebule
3 marchewki
4 pomidory
2 łyżki masła
liść laurowy, pół łyżeczki tymianku
pół szklanki ciemnego piwa
20 dag wątróbki drobiowej
słodka mielona papryka
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Kurczaka obmyć pod wodą. Pokroić na 4 części. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Cebulę pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory zalać gorącą wodą, po chwili przelać zimną a następnie obrać ze skórki. pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zrumień na nim kawałki kurczaka. Dodaj warzywa i razem chwilę podduś. Dodaj liść laurowy i tymianek. Dolej bulion i piwo do garnka z kurczakiem. Dusić około 30 minut. Po 15 minutach dodać rozgniecioną wątróbkę. Na sam koniec dodać śmietanę.
Podawać ze smażonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz