wtorek, 22 listopada 2011

Zupa kremowa z kalafiora i boczkiem

Składniki:

1 łyżka oliwy 
6 plastrów boczku
1 posiekany w cienkie plastry por
1 i 1/2 litra bulionu z kurczaka
1 pokrojony na małe kawałki kalafior
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
1 liść laurowy
¾ szklanki startego ostrego sera
drobno posiekany szczypiorek
sól i pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzać w garnku na średnim ogniu oliwę. Wrzucić pokrojony w paski boczek i usmażyć na chrupko. Usmażony boczek wyjmij łyżką cedzakową i odłożyć, a w oliwie usmażyć pory, aż zmiękną. Wlać do garnka bulion, dodać kalafior, ziemniaki i liść laurowy i gotować 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną na tyle, by można w nie było wbić widelec. Zdjąć garnek z ognia, wyłowić około szklanki kalafiora i ziemniaków i odłożyć. Wyjmij listek laurowy. Zmiksować zupę blenderem, i dodać z powrotem odłożony kalafior z ziemniakami. Dodać ser, doprawić solą i pieprzem, postawić na małym ogniu i mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi. Rozlać do misek, posypać boczkiem i szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz