poniedziałek, 21 listopada 2011

Kurczak z cynamonem

Składniki:
kurczak o wadze do 1,5 kilograma
pół szklanki bulionu wołowego
2 cebule czerwone
3 łyżki masła
6 pomidorów
2 ząbki czosnku
kieliszek białego wina
łyżka koncentratu pomidorowego
seler naciowy
2 łyżki natki pietruszki
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka startego parmezanu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Masło rozgrzać  w rondlu i przyrumienić na nim kawałki kurczaka.. Cebulę pokroić w plasterki i dodać do kurczaka. Dolać bulion. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C. i dusić do miękkości. Czas trwania około godziny.
Przygotowanie sosu:
Czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Pomidory, czosnek i wino zagotować razem. Dodać koncentrat pomidorowy. Seler umyć, odciąć twarde włókna, pokroić w cienkie plasterki i dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Do sosu dodać pietruszkę. Kawałki kurczaka posypać cynamonem.

Sposób podania:
Kawałki kurczaka polać sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Jako dodatek polecam makaron tasiemki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz