Składniki:
2 cebule
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 płaskie łyżeczki chilli w proszku
sól, pieprz
1/2 kg wołowiny
1 świeża papryczka chili, bez nasionek, drobno posiekana
2 puszki pomidorów
szczypta cynamonu
szklanka wody
40 dag czerwonej fasoli z puszki
w oryginalnym przepisie są jeszcze suszone pomidory w oliwie z oliwek (ok 20 dag)które należy zmiksować na jednolitą masę wraz z zalewą i papryczką chili
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek i zeszklij. Następnie dodaj chili w proszku. Zmiel kawałek wołowiny i podsmaż razem z cebulą, aż mięso zrobi się brązowe. Dodaj drobno posiekane chili do mięsa wraz z pomidorami, cynamonem i szklanką wody, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 1 i 1/2 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodaj fasolę z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz