wtorek, 22 listopada 2011

Chili con carne

Składniki:

2  cebule
ząbek czosnku 
oliwa z oliwek 
2 płaskie łyżeczki chilli w proszku 
sól, pieprz 
1/2 kg wołowiny
1 świeża papryczka chili, bez nasionek, drobno posiekana
2 puszki pomidorów 

szczypta  cynamonu 
szklanka wody 
40 dag  czerwonej fasoli z puszki

w oryginalnym przepisie są jeszcze suszone pomidory w oliwie z oliwek (ok 20 dag)które należy zmiksować na jednolitą masę wraz z zalewą i papryczką chili


Przygotowanie:

Posiekaj drobno cebulę i czosnek, wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek i zeszklij. Następnie dodaj chili w proszku.  Zmiel kawałek wołowiny i podsmaż razem z cebulą, aż mięso zrobi się brązowe. Dodaj drobno posiekane chili  do mięsa wraz z pomidorami, cynamonem i szklanką wody, dopraw do smaku solą i  pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia, przykryj  pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 1 i 1/2  godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodaj fasolę z puszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz