wtorek, 22 listopada 2011

Żeberka w sosie barbecue

Składniki:

żeberka (na 4 porcje)
3 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
2 papryczki chili
1-2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml keczupu
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka miodu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Żeberka skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C od 15 do 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę,  wrzucamy na patelnię posiekany czosnek, cebulę i chili i mieszamy. Smażymy chwilę. Dodajemy keczup, sos sojowy, cukier i miód i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy tylko tyle, by sos był gorący, ale się nie zagotował.
Upieczone żeberka obficie smarujemy sosem i ponownie wkładamy do piekarnika (180 st. C) na 10 minut. Po wyjęciu znów smarujemy dużą ilością sosu i przekładamy na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz