niedziela, 20 listopada 2011

Kapuśniak na żeberkach z fasolą

Składniki:


0,2 kg fasoli
0,5 kg. kapusty kiszonej
3 średnie ziemniaki
0,5 kg. wędzonych żeberek
5 plastrów wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz ziarnisty, 2 liscie laurowe


          Namoczoną fasolę zagotować, odlać i znowu zagotować. W drugim garnku ugotować kapustę i żeberka. Kiedy fasola będzie na wpół miękka dodajemy ją do kapusty razem z wodą. Dodać pokrojony boczek, czosnek, liście laurowe, pieprz i posolić. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy aż zmiękną. Mięso wyjąc i pokroić na kawałki. Zupę można zagęścić rozgniatając trochę ugotowanej fasoli i ziemniaków. Kawałki mięsa podawać z zupą.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz